Portable Escape Game (part 2) : Het automatische openen van de koffer.

 

Een tijdje geleden heb ik een hele oude Medion laptop uit elkaar gehaald. Deze lag al jaren stof te happen, maar ik kan slecht dingen weggooien. Er zit altijd nog best veel leuk spul in een laptop. Allerlei sensoren, de harde schijf, geheugen, speakers, de microfoon, de webcam, cd-rom speler met daarop stappenmotoren etc.

En natuurlijk het scherm zelf. Mijn idee was om het scherm eruit te halen en een display-controller aan te schaffen. Dit is een klein printje waar je dit scherm op kunt aansluiten. En je die bijv. met HDMI of VGA kunt aansturen. Deze controller kostte ongeveer 18 euro. Dus best schappelijk als je daarna dat scherm mooi kunt gebruiken.

Ik wil hem namelijk aansluiten op mijn Raspberry Pi 2B. Zodat ik een deel van het spel ook gebruik kan maken van een scherm.
Eenmaal binnen was het eigenlijk heel simpel. Connector aansluiten, 12 Volt erop en het werkte in één keer.

Dit scherm heb ik d.m.v. een aluminium frame in de klep van de koffer gemonteerd. Hierdoor werd de klep wel een stuk zwaarder. Waardoor het openen van de koffer moeilijker werd voor de servo’s

Wat ik ontdekte was dat de hoek waarin de scharnieren stonden als de koffer dicht was heel veel uitmaakte.
Dus met wat experimenteren en klooien kwam ik erachter dat hoe groter de hoek is tussen de 2 benen van het scharnier, des te makkelijker konden de servos de klep openen. Maar in een koffer heb je natuurlijk maar beperkt ruimte van binnen om deze hoek te vergroten. Uiteindelijk heb ik het scharnier zowel in de koffer als in de klep verplaatst om zo de grootst mogelijke hoek te krijgen.

Leuk waar je misschien niet meteen aan denkt. Maar als de linker servo linksom draait moet de rechter servo rechtsom draaien. Anders draaien ze tegen elkaar in. (kwam ik ook achter tijdens de test. Maar toen waren ze nog niet gemonteerd. Het belangrijke was dat stappenmotor dus als begin stand de eindstand van de andere stappenmotor heeft. Dus je moet vooraf bepalen wat de eindstand is van 1 motor. Vandaar dat ik in bovenstaande video even een potmeter heb gebruikt om hem te openen. Zodat ik kon bekijken hoever de stappenmotor moet draaien zodat ie in de meest open stand staat.

Daarna stuitte ik op het volgende probleem. De servo’s waren wel sterk genoeg. Maar doordat het dode punt waar hij bij het openen van de klep dus de meeste kracht nodig had. Gebruikten de servo’s ook meer stroom. En power banks hebben een USB aansluiting welke begrenst zijn op 2 a 3 Ampere. Hierdoor kregen de servo’s niet genoeg stroom om de klep te openen.

Gelukkig kwam mijn collega met een geniaal plan. Om een grote Elco over de voedingslijn te zetten die dan even voor deze piek de benodigde stroom zou kunnen leveren. En na het bouwen van een mini Elco bank zat ik op zo’n 14000uF aan capaciteit.
Het werkte perfect. Probleem opgelost en de servo’s kunnen de klep met gemak openen.

Wel ging dit nog heel schokkerig en met horten en stoten. Dus dit heb ik in de software opgelost door de eerste hoek full power de servo’s te draaien En als hij eenmaal over het dode punt was de snelheid steeds te vertragen zodat ie nu heel mooi smooth opent.