Voorbereiding op een fotoshoot

Een goede voorbereiding geeft uiteindelijk mooiere en betere foto’s. Dus het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een fotoshoot.

Portfolio Portret

Moodboard / Thema

Als eerste is het goed om vooraf te bekijken wat voor soort foto’s je graag zou willen laten maken.

Door het samenstellen van een moodboard kun je ideeen uitwisselen en weet zowel jij als model en ik als fotograaf wat de bedoeling is van de fotoshoot.

De foto’s op een moodboard hoef je niet perse letterlijk na te maken, maar het kan werken ter inspiratie of als basis om te beginnen met de shoot.

Op Pinterest kun je heel eenvoudig zelf een moodboard maken en die delen met anderen.

Op mijn website heb ik een aantal voorbeeld moodboards staan voor veel diverse shoots.

Wil je deze bekijken? Hiervoor moet je geregistreerd en ingelogd zijn op deze website om toegang te krijgen.

 

Welke kleding moet je meenemen?

Ik krijg heel vaak de vraag welke kleding iemand moet meenemen. Ik weet als fotograaf natuurlijk niet wat je in de kast hebt hangen, maar ik heb wel een aantal tips.

 • Geef voorkeur aan strak zittende kleding.
  (Wijdere kleding zorgt ervoor dat je figuur minder zichtbaar is en daardoor kun je veel voller lijken dan je eigenlijk bent. Dat zou zonde zijn natuurlijk)
 • Kies kleding waarin jij je het mooist voelt.
  (Als je je mooi voelt dan straal je dat ook uit)
 • Uiteraard kies je kleding passend bij het thema / moodboard.
 • Kijk uit met felle kleuren en/of drukke prints.
  (Deze kunnen snel de aandacht trekken. En we willen juist dat de aandacht ligt op je ogen.)
 • Probeer zoveel mogelijk diverse dingen mee te nemen. Afhankelijk van het thema bijv:
  Jeans / Spijkerjasje
  Leren broek / Leren jas
  Bloes
  Body
  Mooie set lingerie
  Jurkjes, rokjes, tops
  Hele aparte dingen / kleding is juist heel vet voor een fotoshoot. Dus heb je iets aparts? Zeker meenemen!

Heb je een bepaalde hobby/passie?

Misschien kun je daar iets van meenemen als attribuut. Denk bijv. aan een muziek instrument, of als je van fotografie houdt een camera, of een microfoon als je graag zingt, koptelefoon als je bijv. een DJ bent. etc. Dat kan natuurlijk vanalles zijn. Zolang het maar bij jou als persoon past.

Persoonlijke verzorging. Let op het volgende:

 • Zorg dat je uitgeslapen bent. (Als je moe bent heeft dit effect op je uitstraling en kom je vermoeid over.)
 • Zorg dat je haar niet vet is.
 • Zorg dat je handen / nagels verzorgt zijn.

Make up en haarstyling

Ik raad altijd aan als er geen visagiste of styliste bij de shoot aanwezig is om je make up te doen zoals je het zou doen als je naar een feestje gaat of als je uitgaat. Want daar heb je zelf al ooit over nagedacht hoe je jezelf dan het mooiste vindt. Dat werkt altijd.

Je haar kun je tijdens de shoot altijd nog aanpassen. Het kan juist heel mooi zijn om tijdens de fotoshoot wat diverse looks te creëren door je haar heel anders te doen.

Make up:

Het is altijd slim om matterende poeder mee te nemen zodat je eventueel in een warme studio en een glimmende huid dit kan bijwerken. Ook mascara, lippenstift en nagellak kan slim zijn om mee te nemen zodat je dit kan bijwerken als dat nodig is.

Haar:

Neem altijd een paar Elastiekjes of haarklem mee voor je haar zodat je je haar kan aanpassen. (los / vast / staart / vlecht etc.)

Sieraden

Heb je sieraden? Of draag je bepaalde dingen die echt bij jou als persoon passen? Of heb je een aparte kledingstijl? Dit is het moment om alles mee te nemen zodat we tijdens de shoot wat kunnen wisselen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Kettinkjes
 • Armbanden
 • Horloge
 • Choker
 • Piercings
 • Oorbellen
 • etc.

Hoe kun je je verder nog voorbereiden?

Hoe beter je voorbereid bent des te beter zullen de resultaten zijn. Dus om je nog beter voor te bereiden zou je kunnen oefenen met gezichtsuitdrukkingen.

Ik geef uiteraard allerlei tips tijdens de fotoshoot hoe je het beste op de foto staat qua pose en uitstraling, maar als je zelf al geoefend hebt door bijvoorbeeld voor de spiegel wat te oefenen of door veel selfies te maken met je telefoon dan heb je voor jezelf al meteen heel veel feedback hoe je bepaalde looks kunt creëren.

Ik zal je tijdens de shoot vertellen dat je elke emotie kunt uitbeelden door even aan zo’n moment te denken. Als voorbeeld wil je een mooie natuurlijke lach. Als je denkt aan een moment van kortgeleden wat je heel erg grappig vond. Dan zul je automatisch al heel vrolijk kijken. En dan is een heel klein glimlachje al voldoende voor een hele vrolijke uitstraling.  Deze techniek kun je gebruiken voor elke emotie die je je kunt bedenken.

Dus bedenk je tijdens de shoot welke emoties mooi zouden kunnen passen in het thema waarin je shoot. En gebruik deze techniek om die uitstraling neer te zetten.

Wees gerust!  Tijdens de shoot ga ik je helpen en begeleiden zodat we het maximale eruit halen wat erin zit om tot hele mooie foto’s te komen. Ik heb ruim ervaring met mensen die voor het eerst voor de camera staan. Dus dat gaat zeker lukken!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op.