Portable Escape Game (part 4): Gameplay & Niveau/Moeilijkheidsgraad

Een heel ander hoofdstuk, maar net zo belangrijk als de hardware en software is de gameplay.
Welk thema wil ik gebruiken. En wat ga ik doen met het niveau van de puzzels.

Ik bouw de koffer uiteraard in eerste instantie voor mezelf. Maar in mijn achterhoofd ga ik er vanuit dat meer mensen dit willen spelen en uitproberen. Daarom moet de koffer ook weer aan een aantal eisen voldoen als het gaat om het spel zelf.

Moeilijkheidsgraad

Als eerste moet het vooral een leuke ervaring zijn. Als de puzzels heel erg moeilijk zijn en je loopt echt vast. Dan zal de gemiddelde mens misschien opgeven. En een groot deel van het plezier gaat dan verloren omdat het TE moeilijk is.
Aan de andere kant. De puzzels mogen ook niet te makkelijk zijn. Een echte puzzelfanaat die vind het dan te makkelijk en snel saai worden. En beleefd op die manier ook niet de optimale ervaring.

Hier heb ik lang over nagedacht. En meerdere oplossingen voor verzonnen.

Het spel gaat bestaan uit verschillende fases.  Elke fase wordt het spel een grote stap moeilijker. En na elke fase kan de speler kiezen of hij/zij de volgende fase wilt spelen. Of dat je het spel beëindigd.

In elke fase zal een puzzel in de meest complexe vorm worden gestart. En als mensen er niet uitkomen. Kunnen ze bijvoorbeeld na een bepaalde tijd gebruik maken van een hint. Een hint gaat ten koste van je score.
Bijvoorbeeld:  de totale score is 100 punten.

  • Hint 1 (75% score over) geeft je inspiratie naar richting waar je moet gaan zoeken of waar je aan moet denken.
  • Hint 2 (50% score over) geeft je een duidelijke richting wat er van je verwacht wordt.
  • Hint 3 (25% score over) geeft bijna een voorbeeld met wat je zou moeten doen.
  • Deze puzzel overslaan (0% score over)  De puzzel wordt niet opgelost en het spel gaat verder.

Elke hint kun je pas unlocken bijvoorbeeld na een bepaalde tijd dat de vorige hint beschikbaar is. Of met een extra code die je nodig hebt. Dus het skippen van een puzzel kan pas als Hint 3 nog steeds niet leidt naar de oplossing.

Highscore

Vroeger in de bekende Arcade games had je altijd aan het einde van het spel en soms aan het begin een Highscore lijst. Daarop stonden de namen of nicknames van de spelers en degene met de hoogste score staat dan bovenaan.
Ik wil zo’n zelfde lijst gaan toepassen. Zodat het spelers uitdaagt hun best te doen om zover mogelijk bovenaan deze lijst te komen.

En ik zou deze lijst nog kunnen splitsen in 3 delen. Voor de 3 verschillende fases/moeilijkheidsgraden.
De die hard puzzelaars zullen van goede huize moeten komen om fase 3 uit te spelen.

Thema

Ik heb me laten inspireren door de serie Mr. Robot op Amazon Prime. Het mooie van deze serie is dat het ook verschillende fases en dus verhaallijnen heeft die ik kan toepassen in de verschillende fases van het spel.

Wat ook een heel leuk aspect is is dat ze in de serie terugblikken op de jaren 80 en verwijzen naar films als “Back to the future” en “Fightclub”. Die ik zelf vele malen gezien heb. Ik wil niet perse alles letterlijk gebruiken. Maar als leidraad en verhaallijn kan ik wel wat clips en stukje gebruiken om zo mijn eigen verhaal en thema te maken.

Extra spelers

Wat ook echt op mijn lijstje staat is de mogelijkheid om met extra spelers te spelen. Ik wil op een bepaalde manier puzzels en opdrachten verwerken die je remote kunt doen. Denk hierbij aan puzzels via een website. En dat de koffer een database uitleest of real-time connectie maakt met de andere speler.

Via WhatsApp ben ik op basis van een old school real time text based strategy game een puzzel aan het maken. Hierbij zul je naar een nummer moeten appen die gekoppeld is aan een chatbot die ik via Google Dialogflow in elkaar heb gezet. Het lijkt een standaard chatbot. Maar bij de juiste vragen kom je terecht in een game waarbij je moet uitvogelen wat de bedoeling is. En als je dit doorstaan hebt unlock je een ander gedeelte van het spel.

Dit kan natuurlijk iedereen doen. Ook degene die de koffer bediend. Maar door een factor tijd toe te voegen zal het slimmer zijn om een 2e speler dit te laten doen zodat je als team meer punten overhoudt. Plus dat de mogelijkheid bestaat dat de speler van de koffer tegelijkertijd moet connecten met een lokaal wifi netwerk om op die manier de ander te helpen.

De mogelijkheid voor een 2e en misschien wel 3e speler is op deze manier praktisch goed haalbaar.

Mocht je zelf nog een idee hebben dan kun je dat altijd in de reacties hieronder laten weten. Of me direct benaderen.

Ik laat me graag inspireren 🙂