Voorbereiding van de afvalrace

Hallo allemaal

Leuk dat je interesse hebt om te bekijken wat ik van plan ben.
Ik ga in deze blog bijhouden wat ik ga doen om af te vallen.
Ik zal zoveel mogelijk proberen te onderbouwen met links naar websites en filmpjes zodat je sommige keuzes die ik maak of gemaakt hebt kunt nalopen en beter begrijpen.

Mijn Plan

Wat ik van plan ben is om 1 November te starten aan een heftige verandering. Ik ga het zogenaamde Keto dieet volgen en tegelijk vasten. En dit ga ik proberen zo lang mogelijk vol te houden. En een manier te vinden zodat het werkt voor mij persoonlijk.

Wat is Keto?

Ons lichaam gebruikt de gehele dag energie. En deze energie haalt ons lichaam hoofdzakelijk uit suikers (koolydraten). Maar je kan je lichaam ook leren om geen suikers te verbranden, maar vet. Dit doe je door het aantal suikers (koolhydraten) die je eet te minimaliseren en het aantal vetten te verhogen. Je lichaam heeft nog steeds suikers nodig. Dus zal hij je vetten gaan omzetten naar suikers. Dit omzetten zorgt ervoor dat er ketonen vrijkomen als afvalstof. Deze ketonen plas je weer uit. En dat noemen ze het ketose effect. Je lichaam komt in staat van Ketose. En dit kun je controleren door middel van Ketostix. Dit zijn stripjes waar je overheen kunt plassen en dan kleurt er een vlakje paars als je lichaam in vet verbrandings mode is.

Je wilt namelijk als je wilt afvallen ALLEEN vet afvallen en niet dat je spieren minder worden. Dus het is noodzakelijk dat je genoeg eiwitten eet.  Het keto dieet die ik ga toepassen is dat ik dagelijks 5% koolhydraten eet (maximaal 20 a 25 gram) 65% vet en 30% eiwitten.

Vasten

Het nadeel van vaak eten op een dag is dat elke keer als je spijsvertering opstart (dus bij alles wat je eet) je ook een insuline piek genereert. Je lichaam heeft maar heeeeel weinig insuline nodig. Elke keer dat je teveel insuline binnenkrijgt gaat je lichaam dit afweren. En uiteindelijk opslaan. Dus een lange tijd niet eten zorgt ervoor dat er geen insuline pieken plaatsvinden en je lichaam rustig door kan gaan met het omzetten van lichaamsvetten naar insuline die nodig is. (Het verbranden van je vetten dus)

Het plan is om in eerste instantie op een dag van 24 uur binnen 8 uur te eten en de overige 16 uur niet. En dit is voor mij het makkelijkste vol te houden doordeweeks. dus in het weekend zal ik alleen na 21.00u savonds niks meer eten. En dan eet ik bijv. tussen 09.00u en 21.00u dus 12 uur wel en 12 uur niet.

Je valt ook het meeste af als je lichaam in rust is. Dus genoeg slaap is ook 1 van mijn doelen.

Wat ga ik nog meer doen?

Uiteraard begint afvallen gewoon bij minder eten. Ik weet van mezelf dat ik ongeveer 2000 Kcal per dag aan energie verbrand. Dus ik ga nu tussen de 1000 en 1250 Kcal per dag zitten. Dit is voor iedereen anders. En lastig te bepalen.

Omdat er in fruit ook suikers zitten, kan ik deze niet eten. Hierdoor moet ik vitaminen bij gaan slikken. Zodat je wel je dagelijkse hoeveelheid aan bouwstoffen binnen krijgt.
Bij de kruidvat hebben ze al goede multivitaminen die redelijk betaalbaar zijn.

Het is ook noodzakelijk om genoeg te drinken. Zoals ik hierboven al beschreef zijn ketonen afvalstoffen. Dus die moet je kwijt. En je lichaam heeft genoeg vocht nodig elke dag. Bodybuilders gebruiken de formule: Lichaamsgewicht / 4 is het aantal liter wat je dagelijks zou moeten drinken.

In mijn geval tussen de 3 en 4 liter vocht per dag in het begin.

Ik gebruik flesjes water van 0,5 liter zodat ik makkelijk kan tellen hoeveel ik er op heb.

Ik ga eigenlijk ook altijd te laat naar bed. Ik ben een nachtmens. Dus 1 van mijn belangrijkste veranderingen is vroeger naar bed en langer slapen. Hierdoor is je lichaam langer in rust dus val je meer af. En daarbij heb je weer genoeg energie voor de rest van de dag.

Conclusie

Het keto dieet is een zeer lastig dieet. Want je mag maar zo weinig koolydraten eten dat dit echt een uitdaging wordt.
Het vasten daar kijk ik niet tegenop. Ik ontbijt nu ook nooit. Dus dat zal denk ik niet echt veel problemen opleveren. De uitdaging zit hem in de avonden om na 21.00u niet meer te eten en de snacks te laten liggen.
Veel water drinken is geen probleem zo lang je maar makkelijk naar de wc kan.
Vroeg slapen wordt ook een uitdaging. Maar met wat goede films en series moet het makkelijker lukken om vroeger in bed te netflixen en daarna in slaap te vallen. Ook voor mijn slaap heb ik dingen gevonden om dat optimaal te maken. Zodat je precies wakker wordt aan het eind van een slaapcyclus en je zo minder brak voelt dan wanneer je ontwaakt in het midden van een cyclus.

 

Ik heb er zin in om dit persoonlijke experiment en uitdaging aan te gaan.

LET OP! Ga dit niet zonder voorbereiding nadoen of meedoen!
Het KETO dieet is NIET voor iedereen geschikt. Als je suikerpatient bent mag je dit dieet bijv. niet volgen.  Dus weet wat je doet en ga niet klakkeloos dingen nadoen. Ik heb me maanden ingelezen en het internet afgestruind om te vinden wat ik wil gaan doen. En ik ken ook de nadelen en eventuele gevaren als je het verkeerd doet. Zorg dat je deze zelf ook weet als je van plan bent iets aan je voeding aan te passen.